Mi is az a visszér?

Mi is az a visszér?

A visszereken, más néven a vénákon áramlik vissza a végtagokból a vér a szív felé. Ezt a gravitációval ellentétes irányú áramlást a vénák falában lévő zárószelepként működő billentyűzet és az izomműködés pumpafunkciója biztosítja. A visszérbetegség a felületes vénás rendszer (fő vénatörzsek, oldalágak, vagy összekötő, úgynevezett perforánsok v. hídvénák) megbetegedése, miközben a mélyvénás rendszer biztosítja a vér visszaszállítását.

 

Amennyiben különböző okok (alkati, szerzett stb.) miatt nem zár jól a billentyűzet, a keringő vér a vénákból nem tud a szív felé teljesen kiürülni, a végtag megduzzad és feszülő érzést okoz. A véráramlás lelassulásának következménye a felületes vénák falának kitágulása és egy önmagát súlyosbító körfolyamat beindulása. A tünetek nincsenek mindig arányban a betegség stádiumával, azaz enyhe visszér elégtelenség is járhat komoly panaszokkal, míg durva vénatágulatok is lehetnek panaszmenetesek.

 

A visszér betegség valamely formája a felnőtt lakosság mintegy 60%-át érinti. A tágult visszerek nemcsak esztétikai, hanem jelentős egészségügyi problémát is jelentenek. Hosszabb ideig fennálló visszeres panaszok következtében súlyos szövődmények alakulhatnak ki. Krónikus vénás elégtelenség miatt felületes visszér gyulladás, következményes trombózis, a lábszár bőrének károsodása, súlyos esetben lábszárfekély kialakulása következhet be.

 

A betegség stádiumai:

I. Enyhe panasz, duplex ultrahang vizsgálat szerint ép billentyűzet, terhelésre láb és lábszár duzzanata, viszketés, égő érzés.

II. Mérsékelt panasz, látható visszeresség, duplex ultrahang vizsgálat szerint elégtelen vénabillentyű.

III. Lezajlott, ismételt visszérgyulladások, barnásan elszíneződött bőr a lábszáron.

IV. Súlyos vénás keringési elégtelenség, lábszár-fekély, maradandó szöveti károsodás állapota.

 

Kezelési lehetőségek: Az I. stádiumban döntő a megelőzés, azaz álló-ülő tevékenységnél, repülésnél I-es kompressziós fokozatú gyógyharisnya viselése javasolt. A tünetek kialakulását gyógyszer (pl. flavonoidok) enyhítheti, de a rosszabbodást nem gátolja meg.

 

A II. stádiumban a kompressziós kezelés mellett - tervezett időben - már a műtéti megoldás javasolt, mivel a maradandó bőrtünetek kialakulása előtt jó kozmetikai eredmény érhető el. Megelőző jelleggel a műtét után is javasolt I-es v. II-es kompressziós fokozatú gyógyharisnya viselése.

 

A III. és IV. stádiumban egyértelműen műtét ajánlott, a kialakult bőrtünetek maradandóak, a műtéttel a további romlást, a kialakult fekély gyógyulását lehet elérni. A műtét után is szükséges a gyógyászati, azaz II-es kompressziós gyógyharisnya tartós viselése, különösen akkor, ha a felületes vénák megbetegedése másodlagosan, a mélyvénák billentyűelégtelensége vagy elzáródása következtében alakult ki.

 

A már operált lábon is kiújulhat a betegség, mivel a betegséget alapvetően örökletes tényezők és életmódi körülmények befolyásolják. A korábban nem látható vénaszakaszok tágulata általában enyhébb fokú, de panaszokat okozhat, ilyenkor legtöbbször injekciós kezelés jelenthet megoldást

I

dőben elvégzett szakorvosi vizsgálat esetén a betegség kitűnő kozmetikai eredménnyel, a szövődmények kockázatának minimalizálásával kezelhető, és a szubjektív panaszok megszüntetésével tartós, jó életminőség elérését teszi lehetővé.

Időpontfoglalás

Online időpont foglaló rendszerünk segítségével, az alábbi űrlap kitöltésével gyorsan és egyszerűen foglalhat vizsgálati időpontot. Kérjük, hogy az időpontfoglalás esetén a megjelenő páciens adataival töltse ki az űrlapot! Fontos, hogy ügyeljen az oldalon megadott adatok pontosságára, hiszen ez alapján tudjuk csak visszaigazolni az előjegyzést.
1 Az adatok megadását követően a megjelenő naptár nézet segítségével kattintson a zöld mezővel jelölt elérhető napokra. Kizárólag a zöld mezővel jelölt napokra foglalható időpont online rendszerünk segítségével. A zöld mezőre kattintva megjelennek az adott napon elérhető szabad időpontok. Ezt követően fogadja el az oldal alján található Adatvédelmi Nyilatkozatot, majd kattintson a kék mezőben szereplő “JELENTKEZEM” gombra.
2 Rendszerünk a sikeres jelentkezést követően ezt jelzi az Ön részére és e-mailben is hivatalos visszaigazoló levelet küld az Önnek. Kérjük, hogy a legfoglalt időpont előtt 5-10 perccel korábban érkezzen.
3 Tájékoztatjuk, hogy az online időpontfoglalás során lefoglalt érsebészet szakvizsgálat díjköteles, melynek pontos árát megtalálja IDE kattintva. Kérjük, hogy amennyiben a legfoglalt időpont kapcsán bármilyen változás állna be forduljon hozzánk telefonon!
Online időpont foglalás mellett lehetősége van telefonon is előjegyzést kérni. Amennyiben telefonon kíván időpontot foglalni keressen minket a +36 20 216 1298 vagy a +36 20 539 9044 telefonszámok egyikén. Tájékoztatjuk, hogy az online és telefonon elérhető szabad időpontok esetenként eltérhetnek. Így ha nem talál az Ön számára megfelelő szabad időpontot online felületünkön, kérjük keressen minket telefonon, munkatársaink segítenek Önnek.
RENDELÉSI IDŐ
HÉTFŐ: 8:00 - 13:00
CSÜTÖRTÖK: 16:00 - 21:00
Vezetéknév *
Keresztnév *
Telefonszám *
E-mail cím *

.

.

Panasz *

Megjegyzés:

Jelentkezem
Blog menü

Tudjon meg mindent a visszérről és annak szakszerű kezeléséről blog oldalunk segítségével. Válogasson az oldalon található szöveges és videós tartalmakból. A megjelenő kategória választó segítségével még könnyebben navigálhat a megjelenő tartalmak között. Szívesen olvasna még a témáról? Konkrét kérdései vannak? Írjon Nekünk a kapcsolat oldalon található űrlap segítségével. Igyekszünk minden kérdésére válaszolni!


A Vénacentrum Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Vénacentrum Csapata