Modern visszérműtétek


A 21. század rengeteg új találmányt, innovatív megoldást kínál, különösen igaz ez az egészségügyi technológiák fejlesztése területén.

A visszérbetegség hagyományos műtéti megoldása során a fő vénatörzsek és oldalágak sebészi eltávolítása történik, amely komoly szöveti károsodást eredményez. Az orvostechnológiai fejlesztéseknek köszönhetően lehetővé vált ezen elváltozások éren belüli, úgynevezett endovénás kezelése. Az új, minimálisan invazív műtéti eljárások segítségével lényegesen kisebb műtéti megterheléssel, minimálisra csökkent szövődmény lehetőségekkel tudunk hatékony és gyors műtéti megoldást a panaszokat okozó főtörzsi visszeresség kezelésére. Az endovénás műtéti eljárások során folyamatos ultrahang ellenőrzés mellett az érintett fő vénatörzsbe vezetett eszköz segítségével belülről zárjuk el a kórosan működő véna szakaszt, amely ezt követően elhegesedik, véglegesen felszívódik. Az alkalmazott speciális helyi érzéstelenítő technika (un. tumescens anesztézia) teljes fájdalommentességet biztosít a műtét során.

A modern, minimálisan invazív visszér műtéteket ambuláns beavatkozásként, helyi érzéstelenítésben végezzük. A minimális szöveti érintettség miatt a műtét után a páciens azonnal felkel, végtagját teljes terheléssel használja, a gyógyulás időtartama jelentősen lerövidül.


A munkánk
hosszú távú eredményeket, tartós panaszmentességet
biztosít pácienseinknek
A modern műtéti eljárások előnyei
nincs műtéti metszés a lágyékhajlatban és lábszáron
minimális a műtét utáni bevérzés a szövetek között, nincs sebfájdalom
a műtét után közvetlenül felkelhet, lábra állhat a beteg, nincs szükség kórházi megfigyelésre, a műtétek ambulánsan elvégezhetőek
a műtét helyi érzéstelenítésben, vagy érzéstelenítés nélkül végezhető, nem szükséges gerincközeli érzéstelenítés vagy altatás
a szúrások, metszések hiánya miatt kitűnőek az esztétikai eredmények
a műtét után azonnal ismét munkába állhat, nincs hosszú táppénzes időszak
a hosszú távú eredmények nem különböznek a hagyományos műtét eredményeitől
idős korban, vagy halmozott kísérőbetegségek esetén is biztonságosan alkalmazható
súlyos, szövődményes visszér betegség esetén terhesség alatt is biztonságosan végezhető
Rádiófrekvenciás visszér műtét
Az esztétikai szempontból erősen zavaró, látványosan kitágult, megvastagodott gyűjtő visszerek eltüntetése csak műtéti eljárással lehetséges. Az ambuláns keretek között, helyi érzéstelenítéssel végzett rádiófrekvenciás visszér műtétnek köszönhetően a hetekig tartó felépülési idő helyett a gyógyulás időtartama jelentősen lerövidül, az esztétikai eredmény is rendkívül kedvező.

A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük, altatásra nincs szükség. A műtétet csupán egy tűszúráson keresztül, folyamatos ultrahang ellenőrzés mellett végezzük. A panaszt okozó visszérbe radiofrekvenciás katétert vezetünk, amely elektromágneses hullámok (0,3-300 GHz közötti frekvenciájú mikrohullámok) alkalmazásával, magas frekvenciájú energia segítségével hőhatást fejt ki az erekre, az úgynevezett termokoaguláció révén hat. A kiváltott hőhatás következtében az érfalban levő fehérjék kicsapódnak, a kezelt érfal összezsugorodik elzáródik, a benne lévő vér hirtelen megalvad, sejtjei szétesnek. Az érfal károsodása miatt a kezelt véna elzáródik, hegesedik, majd mintegy fél év alatt teljesen felszívódik. A beavatkozást követően kompressziós harisnyát helyezünk az operált végtagra. A műtét 20-30 percet vesz igénybe, melyet követően Ön rövid megfigyelést követően a saját lábán távozhat.

Az operáció után 24 órás kímélő életmód, pihenés javasolt, ezután semmi akadálya, hogy dolgozzon, sportoljon, aktív életet éljen.
Lézeres visszér műtét
A lézeres visszér műtét a rádiófrekvenciás műtéthez hasonlóan hőhatás révén károsítja a tágult visszér falát. A magas hullámhosszon a lézersugár energiája a szöveteket alkotó vízmolekulákban nyelődik el, azokat felmelegítve hat a célterületen. A műtétekhez 360 fokban sugárzó radiális szálat használunk, amely a lézerfényt az érfal teljes belfelületére eljuttatja, egyenletes hőhatás kiváltásával a kezelt vénaszakasz teljes elzárását teszi lehetővé.

A beavatkozás ez esetben is ambuláns keretek között, helyi érzéstelenítésben történik, nincs szükség altatásra. Egyetlen tűszúrást ejtünk a bőrön, mely segítségével lézer szondát vezetünk a kezelni kívánt visszérbe. A lézer magas hőfokon működik, a lézerszál folyamatos kihúzása közben a vénafal szöveteiben termokoagulációs hatás révén hat, maradéktalanul elzárja a kóros véna szakaszt, így ez a kezelés utáni hetekben magától elhegesedik, majd felszívódik. A beavatkozást követően kompressziós harisnyát helyezünk az operált végtagra. A műtét 20-30 percet vesz igénybe, melyet követően Ön rövid megfigyelést követően a saját lábán távozhat.

Az operáció után 24 órás kímélő életmód, pihenés javasolt, ezután semmi akadálya, hogy dolgozzon, sportoljon, aktív életet éljen.


Ragasztásos visszér műtét
A rádiófrekvenciás és lézeres visszér műtéthez hasonlóan, ultrahang ellenőrzés mellett a vénatörzsbe vezetett katéteren keresztül gyorsan polimerizálódó szövetragasztót (n-butil-cianoakrilát) juttatunk az érbe, ennek segítségével a kezelt érszakasz néhány perc alatt teljes hosszában elzáródik. Az eljárás előnye, hogy nem használ hőenergiát, ezért nem igényel érzéstelenítést sem, illetve kompressziós harisnya viselése a műtétet követően nem szükséges. Az eljárás mérsékelt fokú visszértágulatok ellátására alakalmas.


vissza


A Vénacentrum Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Vénacentrum Csapata