Speciális helyzetben kialakult visszérbetegsége
Mindannyian tudjuk, hogy bizonyos életvitelt követő, vagy bizonyos élethelyzetben lévő betegeknél a visszér kialakulására fokozott esély van.
A versenyszerűen sportolóknál az értelemszerűen fokozott megterhelés hatására, az állapotos hölgyeknél a magzat növekedésével, a dohányosoknál a cigarettával bevitt káros anyagok hatására nagyobb esély van a visszerek kialakulására.


Sportolók
A sport, az aktív testmozgás javítja a keringési rendszer, az artériák és vénák működését. A vénás oldalon az alsó végtagi vénás izompumpa működése révén a vénás keringés hatásfoka javul, ez azonban nem csökkenti a visszerek kialakulásának gyakoriságát. A visszér betegségre hajlamos sportolóknál – kompressziós sporteszközökkel javíthatjuk a vénás keringést, amely a teljesítmény fokozódását is elősegíti. Ma már a nagy sportszer gyártók termékpalettáján a kompressziós zokni mellett számos felső- és alsó végtagi kompressziós sportruházat szerepel.

A hosszú távú sportok, ultrafutás, triatlon esetén hasonlóan a vénás keringés javítását eredményezi a kompressziós eszközök használata, amely a 6-12 órás versenyek, illetve edzések során fontos teljesítményjavító tényezőt jelent.

A sportolóknál kialakult visszér betegségek megoldása modern műtéti technikákkal rendkívül előnyös, a gyors felépülés és minimális megterhelés miatt nincs szükség az edzésprogram leállítására, nem kell hosszú felépülési, gyógyulási időtartammal számolni. Az eredmény esztétikai szempontból is kifogástalan, és a vénás keringés javítása révén elősegíti a jobb eredmények elérését.


Terhesség
A terhesség során a kismamák szervezetében számos hormonális és fizikai változás megy végbe, amelyek a baba egészséges fejlődését és a szülést segítik elő, azonban a várandós nők egy részénél ugyanezen hatások az alsó végtagi visszeresség megjelenését, vagy súlyosbodását is eredményezik. A növekvő magzat és a terhes méh súlya, elhelyezkedése, a terhes nő testsúlyának növekedése az alsó végtagok vénás keringését akadályozzák, ami kisebb-nagyobb mértékű visszeresség kialakulását eredményezi. Az esetek többségében a szülést követően a vénás tágulatok spontán csökkennek, visszahúzódnak, szövődményt nem okoznak. A visszeresség súlyosabb formái azonban megnövelik a felületes véna gyulladás kialakulásának kockázatát, amely felületes trombózis, súlyos esetben mélyvénás trombózis okozója is lehet.

A terhességi visszeresség megjelenése esetén a javasolt kezelés mindig egyéni elbírálást igényel, ezért szükséges az érsebészet szakvizsgálat, melynek során Doppler UH vizsgálat segítségével pontos állapotfelmérést végzünk. A vizsgálat során trombózis-rizikóbecslést végzünk, a visszértágulatok súlyossága mellett az egyéb betegségek, családi anamnézis, cukorbetegség, mozgáskorlátozottság, veszélyeztetett terhesség figyelembevételével határozzuk meg a szükséges terápiás teendőket.

Kompressziós harisnya viselése minden esetben a kezelés alapja. A visszeresség súlyos eseteiben trombózis megelőző gyógyszeres kezelés válhat szükségessé a terhesség alatt és a szülést követő hetekben, amelynek időtartamát, dózisát is egyénileg határozzuk meg. A terhességi visszeres elváltozások időnként olyan súlyos formában jelentkeznek, amelyek műtéti beavatkozást tehetnek szükségessé. Ilyenkor a helyi érzéstelenítésben végzett ún. „minimál invazív” műtéti technikák (rádiófrekvenciás, ragasztásos műtétek) jelentik a kíméletes és gyors gyógyulást biztosító megoldást, melyet ambuláns műtétként végzünk, így a kismama a műtétet követően, rövid megfigyelés után saját lábán távozhat.


vissza


A Vénacentrum Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Vénacentrum Csapata